Een bonte avond

Wie dacht een rustig avondje in de Purmerlander kantine door te brengen met de klucht ‘Nee schat, nu niet’ had het goed mis. Meerdere personages ‘verliezen’ wat kledingstukken, er wordt in rap tempo van minnaressen gewisseld en ook de champagne vloeit rijkelijk.

Het stuk speelt zich af in de exclusieve bontzaak ‘Kleyburg en Blom’. Arnold Blom (Gijs van Heeringen) is bezig met het opborstelen van een van zijn creaties. Hij is een keurige man, secuur in zijn werk en hij heeft hart voor de zaak. En dat is niet het enige waar hij hart voor heeft: zijn secretaresse, mevrouw Tripma oftewel Dorothee (Ans Oly), is al jaren zijn geheime liefde.

Zijn compagnon Meneer Kleyburg is echter een heel ander verhaal. Meneer Kleyburg, gespeeld door Edwin Koomen, is degene die de jassen aan de man brengt. Hij heeft niet alleen snelle verkooppraatjes, maar is ook een snelle versierder. Hij is al 12 jaar gelukkig getrouwd met Suze Kleyburg (Nelly), maar gaat ook al net zo lang vreemd. Ook juffrouw Wagenvoort (Ageeth Groen) die als mannequin bij het bedrijf werkt, valt ten prooi aan de altijd zoekende Kleyburg. Er is dan ook een goede reden waarom ze al zoveel voorgangsters heeft gehad.

TOP_2 2014

De dag van meneer Blom begint al rommelig als mevrouw Hamel (Gerda Kokmeijer) en haar man, gezagvoerder Hamel (André Segers), eerder naar de zaak komen dan in de planning staat. Maar het is pas als Kleyburg rond het middaguur besluit zijn gezicht eens op het werk te laten zien, dat het echt misgaat.

Kleyburg heeft op een van zijn reisjes namelijk een nieuwe vlam opgedaan: Mollie Vlasman (Heleen Kraakman). Om haar eens lekker te verwennen, en daarmee hopelijk zichzelf ook, heeft hij Mollie een echte nertsjas beloofd. Het probleem is alleen dat meneer Vlasman (Harry Kok) weleens achterdochtig zou kunnen worden als zij met een jas van €30.000 thuiskomt. Maar hier heeft Kleyburg al een plan op bedacht: Blom verkoopt de jas aan meneer Vlasman voor €3000 en dan legt Kleyburg zelf stiekem nog €27.000 euro zelf in. Op deze manier krijgt Mollie haar jas, heeft haar man niets door en kan Kleyburg nog diezelfde avond met Mollie afspreken om haar dankbetuigingen in ontvangst te nemen. Er lijkt weinig wat er die middag mis kan gaan tijdens de afspraak met meneer Vlasman.

Maar ook dit loopt die dag niet volgens de planning. Het verkopen blijkt meneer Blom niet in het bloed te zitten en meneer Vlasman verlaat de winkel zonder de jas. Mollie is echter niet van plan te vertrekken zonder de haar beloofde jas. Uit protest trekt ze al haar kleding uit en dreigt de zaak uit de hand te lopen. “Je laat me zo toch niet zonder jas gaan?”

Als mevrouw Tripma even later belt dat meneer Vlasman weer voor de deur staat, wordt Mollie het magazijn in geloodst. Meneer Vlasman is teruggekomen om de jas te kopen en alles lijkt zichzelf te hebben opgelost. Als de verkoop rond is en de champagne geopend, blijkt echter dat niet alleen meneer Kleyburg er een maitresse op nahoudt. Het leek meneer Vlasman leuk om zijn secretaresse mevrouw van Dam (Yolanda v.d. Akker) de jas cadeau te doen. Het was immers zo’n koopje. De bezorgde meneer van Dam (Cees Goede) komt echter al gauw naar de winkel wanneer hij hoort dat zijn vrouw zich daar zou moeten bevinden.

TOP_1 2014

Het blijkt geen goede dag voor Kleyburg en Blom. De jas is met tienduizenden euro’s verlies verkocht, er zit een ontkleedde dame in hun magazijn en naarmate het stuk vordert, blijkt er nog veel meer te zijn wat mis kan gaan op een dag.

Hoe gaan de mannen zich hier nog uit redden?

Het stuk ‘Nee schat, nu niet’ is door T.O.P. heel knap neergezet. Bijna het hele stuk staan meneer Blom en meneer Kleyburg op het podium zonder een regel tekst te missen. En mogen alle onderlinge affaires je even te veel worden, kan je altijd even naar meneer Blom kijken. Zijn stille spel werd door vele lachsalvo’s van het publiek beantwoord. Ook mevrouw Tripma weet haar rol als verliefde secretaresse erg leuk neer te zetten.

Als u nu denkt, wat jammer dat ik het toneelstuk niet gezien heb of u wilt het nog een keer zien dan kan dat op zaterdag 17 januari in cafe De Drie Zwanen te Den Ilp. De kaartverkoop start half december. Kaarten 7,50 per stuk.

Mandy Kraakman

 

 

 

Deel dit bericht: