Overleden: Jan Goedhart een trouw lid van SC Purmerland vanaf 1958.

Afgelopen zaterdag werd ik gebeld door Herman Goedhart dat Jan op vrijdag in de Novawhere is overleden en is er weer een trouw lid en vriend van onze club weggevallen. Jan die de laatste jaren een sober leven had en wegens gezondheidsproblemen de club niet meer kon bezoeken had eigenlijk twee grote passies en dat zijn eerst: liefde voor dieren en dan de voetbalclub SC Purmerland .

Toen ik Jan leerde kennen zag ik hem in de vroege ochtend, wanneer ik naar het werk ging om 6 uur, in Den Ilp al lopen op het erf van Dick Zijp waar Jan manden met gras maaide die hij nodig had om zijn konijnen te voeren voor hij naar zijn werk ging. Jan is altijd een liefhebber geweest van konijnen, kippen en duiven die een grote plek innamen als hobby en zo is Jan altijd op dinsdag in Purmerend, woensdag in Barneveld en op zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam te vinden samen met Herman. Jan die altijd humor heeft en als je hem opzoekt en vraagt van “ hoe gaat het met de handel” krijg je als antwoord …ik heb net iemand met een zak geld naar de bank gestuurd om het weg te brengen (je moet nagaan dat het allemaal om kleine bedragen gaat met pluimvee). De laatste jaren van de markt in Purmerend ben ik er ook vaak geweest en drinken we koffie in de Bonte Koe en als je vraagt van moet je de auto niet op slot doen met de handel dan zei Jan….. ik heb mijn zaakwaarnemers ingeschakeld en dat blijkt dan Jan Tromp te zijn die er ook altijd is. Tijdens het koffie drinken komt Jan Tromp zeggen ik heb die 6 kippen verkocht voor je Jan en hij zegt bedankt Jan dan kan Linnnda ( op zijn Ilps ) nog wel een rondje koffie brengen. Bij vele Ilpers heeft Jan kippen, duiven en konijnen bezorgd en weggehaald daar genoot hij zichtbaar van, je hoefde maar te bellen en het kwam voor elkaar. Vroeger woonde Jan met Moeder en broer Klaas meer in het hart van Den Ilp maar daarna verhuisden zij naar het noord einde waar Jan nu nog woonde op 174 D en kan daar kan hij zijn hobby voluit doorzetten in de schuren die daar staan en zo ook dichter bij zijn voetbalclub Purmerland .

Zijn tweede hobby is SC Purmerland, waar Jan met zijn beide broers Klaas en Herman in 1958 overschrijving aanvraagt van I.V.V. naar Purmerland nu dus 56 jaar geleden en staan de gebroeders alle drie bij het eerste elftal wat uniek is. Jan krijgt al gauw last van blessures en speelt daarna meer in het tweede, na het behaalde kampioenschap in 1959. Met ups en downs blijft Jan wel voetballen en is ook jeugdleider bij de adspiranten en menig lid van Purmerland heeft wel in zijn jeugd Jan als leider gehad. Na 1965 gaat het voetballen minder en besluit Jan om vaste grensrechter van het eerste elftal te worden en dat heeft Jan een kleine 20 jaar volgehouden en hij neemt ook zitting in de elftalcommissie. Elke zondag naar de uit en thuiswedstrijden en vanaf Amsterdam tot den Helder weet hij alle verenigingen op zijn vertrouwde wegen binnendoor te vinden en reden we heel vaak met Jan mee waar anderen het soms niet kunnen vinden en de wedstrijd wel eens later begon doordat er spelers zijn die denken sneller te zijn omdat het rijden met Jan altijd rustig aan gaat. Jan die we nooit kwaad zien en altijd vol humor, en dat gaat zover dat zelfs toen we tegen de Beemster uit moeten spelen een supporter van de Beemster achter het hek de vlag uit zijn handen rukt omdat er in zijn ogen niet goed wordt gevlagd en Jan met beide handen omhoog roept in het Ilper dialect ……Scheidsrechter ze hebbe me materiaal e – stole . Geen kwaad woord verder en toen Jan de vlag weer terug krijgt gewoon weer doorgaat met vlaggen. Als we terug zijn in Purmerland is de vaste uitspraak we gaan nog maar een koppie bier kopen en dan ook vaak een balletje gehakt erbij. Een leuke anekdote is nog dat we een verzorger hadden bij het eerste (we zullen geen naam noemen) die niet snel genoeg naar een blessure van een speler gaat en de scheids hem aanmaant dat het vlugger moet en Jan roept van … hij kan niet sneller scheids want hij heeft een krul in zijn staart. Dit tot grote hilariteit van de spelers en dat was de humor van Jan waar we ontzettend van hebben genoten in al die jaren als clubgrensrechter.

In 2008 is Jan samen met zijn broers Klaas en Herman nog gehuldigd voor het 50 jarig lidmaatschap van de club en het is fijn dat dit nog gebeurd is want enkele jaren daarna is broer Klaas overleden en dat was een hele domper voor Jan. Dan ben je alleen en heb je minder aanspraak maar gelukkig wel zijn hobby met de dieren en markten al gaat de gezondheid minder en kom ik wel meer bij Jan een praatje maken. Als het autorijden niet meer gaat en Jan zijn gang niet meer kan gaan wordt het allemaal minder en worden de laatste jaren ondanks de goede verzorging van Herman en Ina en de thuishulpen moeilijk maar de humor blijft en als je komt en zegt van …hoe is het hier… dan is het antwoord ….. kan jij zien dat er wat veranderd is in de kamer ! Als zijn oude buurvrouw Marie gaat verhuizen wordt het nog minder want zij kwam nog wel eens een praatje maken en ziet Jan er naar uit als er iemand komt zoals Evelien die Jan een beetje in de gaten houd De laatste weken zijn moeilijk geweest en ook de ogen worden minder en de sport op de T.V. het voetballen kan niet goed meer goed gevolgd worden enz , enz Het enige is maar slapen op de bank met de radio aan en soms is Jan niet wakker te krijgen als je op het raam klopt. Wel geniet Jan nog van zijn laatste verjaardag die we in augustus nog gezellig hebben gevierd met ons allen en zijn Ome- zeggers van jonge Klaas waarvan hij later zei ….wat een volk dat gebeurt niet veel . Voor Herman was het moeilijk om Jan weg te brengen naar een tehuis want Herman had beloofd Jan nooit ergens anders heen te brengen maar het gaat niet langer en zo moet het toch gebeuren dat Jan zijn laatste ritje maakt uit huis samen met Herman en Ina.
Gelukkig voor Jan is het maar een nacht geweest en hij is daar overleden, maar de herinneringen blijven bij menig speler van de club dat we terug kunnen kijken op een goede man en vriend die nooit kwaad was.

Jan rust in vrede en zo dicht bij het cluppie waar je zoveel voor hebt betekent je had een GOED – HART .
Namens het bestuur en spelers wensen wij de familie veel sterkte dit verlies te dragen .

Jaap van Tinteren .

Rouwadvertentie Jan Goedhart

Deel dit bericht: