Ter herinnering aan Jan Ruiter namens SC. Purmerland .

Het is…. zoals het is …. staat er boven aan de rouwkaart maar Jan is niet meer en hij is de man die zoveel kennis van de club heeft dat als we wat wilden weten over vroeger hij een geheugen heeft waar je U tegen zegt . Al woont Jan in Amsterdam Kadoelen zijn hart ligt in Den Ilp en Purmerland bij de fanfare de Eendracht en de voetbalclub . Af en toe zocht ik Jan wel eens op en maken we een praatje wat erg op prijs wordt gesteld en wordt er terug geblikt op verleden tijd . 2 januari dacht ik Jan te vragen om op zaterdag even mee te gaan naar de kantine waar schoonzoon Jan en kleinzoon Sander gehuldigd worden voor 40 en 25 jaar lid hoe mooi kan het zijn , na aanbellen komt Jan in de deur en krijg je te horen dat zijn schoonvader overleden is . Dan is het wel even schrikken en denk je had ik nou maar eerder naar hem toe gegaan maar zo is het leven …. Het is ….zoals het is …78 jaar lid van ons cluppie .

Het oudste lid van onze vereniging is van ons heen gegaan , Jan is lid geworden van Purmerland toen de naam nog P .V . V . was ( Purmerlandse Voetbal Vereniging ) zijn aanmelddatum is 1 oktober 1942 en op 16 jarige leeftijd . Daarvoor wordt er door Jan ook al gevoetbald vertelde hij wel eens in de adspiranten zoals dat toen genoemd wordt maar dit was maar af en toe omdat er dan nog geen competitie is voor de jeugd .
Jan heeft alle voetbalvelden mee gemaakt eerst achter de Familie Pauw die een stuk land beschikbaar stellen met de oprichting in 1933 ( dan is Jan 7 jaar ) maar voetbalt nog niet en er wordt verkleed in een kippenhok dat daar vlakbij staat en wassen is nog niet aan de orde . Daarna is er een veld gemaakt in 1939 naast de kaasfabriek dat zo krap is dat er een aanloop van een kleine twee meter genomen kan worden om een corner te nemen . In 1953 wordt het nieuwe terrein aan de rijweg in gebruik genomen en in 1958 speelt Jan in Purmerland 1 en moet het elftal 4 weken wachten omdat er meer wedstrijden zijn gespeeld dan de anderen maar wordt Jan wel kampioen en volgt er een groot feest in cafe Ooms .Jan is een liefhebber van het spel en heeft na zijn periode bij het eerste nog lang bij de veteranen gespeeld met o. a Dirk Thijssen , Piet Westerveld en Siem Rep . Elke week is Jan aanwezig als het eerste thuis speelt en ook naar uitwedstrijden gaat hij vaak mee als Jan Kokmeyer in het eerste speelt en later ook op zaterdag bij de jeugd wedstrijden van Dennis en Sander een trouwe supporter langs de lijn , en met slecht weer met een bakkie koffie achter het raam in de kantine als Sander in het eerste elftal speelt . Jan Ruiter , Jan Kokmeyer en kleinzoon Sander hebben alle drie de clubkleuren van Purmerland1 hoog gehouden en dat is geweldig .
Uit het gedicht dat ik kreeg toen ik mijn laatste wedstrijd speelde met een leuk elftal citeer ik twee regels van Jan want ook rijmen kon hij als de beste , en ook is het zo dat Jan goed kijk op het spelletje had en zijn cluppie zo graag zag winnen en het is heel simpel en waar in de amateur sport voor de mensen bij een club met een dorps karakter het luid als volgt ……..

Voor de supporters is er maar een belangrijk ding dat telt ,
dat is een goal gescoord door iemand van de eigen ploeg .
en zo deden jullie waar het publiek om vroeg !

In de actieve jaren heeft Jan als vrijwilliger elke week jarenlang onderhoudswerk gedaan in het dorpshuis de Wije Ilp , de thuisbasis van de muziek waar Jan ontzettend veel heeft gespeeld en geoefend . Ook kan hij genieten van een rondje fietsen in de Twiske polder en de natuur er omheen als je hem wel eens tegen komt wanneer hij naar Jan en Gerda in Den Ilp gaat .
Ook de toneeluitvoering elk jaar van T.O.P. waar Gerda in meespeelt slaat Jan niet over en ook die in Den Ilp bij de toneelclub de… Herleving…. en vooral niet te vergeten zijn liefde voor de muziek waar hij 60 jaar lid is geweest…… de Eendracht !

Het geeft een goed gevoel dat we Jan Ruiter gekend hebben bedankt voor alle support bij SC Purmerland namens het bestuur en alle leden , rust in vrede en wij wensen de familie veel sterkte dit verlies te dragen …..Het is….. zoals het is …….

J .v . T .

Deel dit bericht: