Erelid Ada Groen overleden.

Verleden week, met de wekelijkse schoonmaak, werd er gezegd dat Ada Groen, Erelid van onze vereniging, door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen. Dan wil je het eerst niet geloven maar het is de harde realiteit in het leven en heel triest dat als je 90 jaar bent en zo aan het einde van het leven moet komen.

Uit het archief van SC Purmerland komt na zoeken naar voren dat het al ruim een halve eeuw geleden is dat Jan en Ada Groen lid zijn van Sportclub Purmerland en om precies te zijn vanaf  februari 1965 volgens de ledenlijst.. Samen met Jan heeft Ada heel veel betekend voor onze vereniging en dat begint al als Jan jeugdleider wordt omdat Jan jr. gaat voetballen en Jan zelf ook nog actief is in het toen der tijd 4 elftal want meer zijn er niet bij de dorpsclub zoals het toen was. Ada is dan net als Yolanda al in dienst van de kantine en de schoonmakers en ook neemt zij zitting in het jeugdbestuur als wedstrijd secretaris met Age de Groot als voorzitter. Het is niet alleen het wedstrijd gebeuren wat Ada op zich neemt maar ook het organiseren van oefenwedstrijden waar toen een avond voor werd belegd in Purmerend van de verenigingen in Waterland en zorgt zij dat er voor alle jeugd elftallen oefenwedstrijden zijn voor het seizoen weer begint. Het is soms wat leeftijd betreft een hele opgave om de elftallen compleet te krijgen want van elke leeftijd categorie is er 1 team en er zijn nog geen F pupillen , maar toch weet zij er altijd uit te komen dat het goed verloopt met het indelen .

Samen met haar man Jan die aannemer is en een eigen bouwbedrijf heeft zijn het mensen die ondanks dat zij al een druk leven hebben in een bouwcommissie stappen om ons huidige club gebouw te realiseren in de jaren 1973 – 1974 na het overlijden van aannemer Klaas van Noord in Purmerland. De werkzaamheden worden veelal in de avonduren en weekenden gedaan, een hele opgaaf als je al voor je zelf werkt en dan toch nog tijd vrij maakt voor het cluppie . Ada heeft tijdens de bouw Jan altijd gesteund en helpt zelf mee aan diverse verlotingen en acties ter wille van het bouwfonds om de nodige gelden binnen te halen met een groep dames om het te lenen bedrag bij de bank zo laag mogelijk te houden voor de vereniging .

Wanneer de berichten slecht zijn, want we hebben nog maar 1 veld en het ziet er naar uit dat het afgekeurd wordt op zaterdag dan is Ada al weer aan de telefoon bij mij om te regelen dat er bingo is of we gaan een film halen in Purmerend om in de kantine te draaien. De kinderen komen soms als het koud is in de kantine  en dan hoor ik haar nog zeggen, trek je jas uit man anders heb je er buiten niets aan, een moeder voor de jeugd waar zij ook  aangesproken wordt als Tante Ada achter de bar en altijd een vriendelijk woord heeft .

De najaar wedstrijden zijn nog niet half weg of Ada begint alweer over Sinterklaas en kerst om iets te organiseren met het regelen van een Sinterklaas en presentjes of zaal toernooien in de winterstop die loopt van half december tot februari,  bij de verenigingen die een eigen sporthal hebben. Op zaterdag prijzen kopen met Tiny voor het klaverjassen ten bate van de jeugd afdeling waar zij een hart voor heeft . Zo is Ada altijd maar in de weer om het goed te laten verlopen en dat heeft zij met alles wat in haar vermogen ligt gedaan en wordt het op vrijdag al afgekeurd dan worden de jeugdleiders opgebeld dat er een spelletjesochtend gehouden wordt . Ada heeft zelf de afkeuringen onder haar bevoegd heden en vele jeugd leden heeft zij aan de telefoon gehad met ……… Tante Ada gaat het voetballen nog door ? Dit heeft zij jaren gedaan en zelfs nog jaren nadat Ada in Purmerend gaat wonen .

Ada heeft een goed voorbeeld nagelaten en zo zien we wat zij heeft gedaan weer voortgezet wordt door Jan en Yolanda die nog steeds actief zijn binnen de club en in het bestuur,waar heel wat op je afkomt tegenwoordig .

De laatste jaren zien we Ada nog wel eens bij het raam in de kantine zitten met een kop koffie en uitzicht op de velden waar nu haar kleinzonen voetballen, zij vind dat mooi en kan met iedereen een praatje maken en zoals ze dan zegt ik geniet en ben er lekker even uit . Jammer genoeg moeten wij afscheid van haar nemen , ons afkeuring adres en Erelid is niet meer . Dat zij mag rusten in vrede en dan kunnen wij alleen nog zeggen Ada …..BEDANKT….. voor alles en veel steun bij dit verlies voor de familie en allen die haar gekend hebben .

 

Namens alle leden van SC Purmerland .

 

 

Deel dit bericht: